Herbata zielona to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie.  Jest aromatyczna, ma delikatny smak, poza tym jest ceniona również za właściwości prozdrowotne. Jest najchętniej spożywanym napojem na świecie zaraz za wodą. Zawiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych, witamin, mikroelementów, które oczyszczają organizm i pozytywnie wpływają na odporność. Bez wątpienia warto pić zieloną herbatę, przy czym trzeba wybrać odpowiednią odmianę.

Wspomaga odchudzanie

Zielona herbata jest znana głównie ze swoich właściwości odchudzających. Reguluje przemianę materii, doskonale wpływa na proces trawienia. Oczywiście nie można traktować jej jak złotego środka na problemy z nadprogramowymi kilogramami, ale jak wsparcie w procesie odchudzania. Trzy filiżanki zielonej herbaty spożywane codziennie, mogą pomóc w walce z nadwagą. Aby osiągnąć dobre rezultaty, trzeba stosować również odpowiednią dietę oraz regularnie ćwiczyć. Napój z zielonej herbaty można pić przed przystąpieniem do treningu, dzięki temu organizm będzie bardziej wydajny, a my zmotywowani do pracy. Na uwagę zasługują również katechiny, które ograniczają wchłanianie tłuszczu. Spożywanie herbaty na odchudzanie jest bezpieczne i może pomóc w procesie odchudzania.

Działa antyoksydacyjnie

Zielona herbata wykazuje również szereg właściwości oczyszczających, które zawdzięcza polifenolom i katechinom. Działanie antyoksydacyjne zielonej herbaty zostało udowodnione w wielu badaniach naukowych. Co ciekawe polifenole wykazują dużo silniejsze działanie niż witamina C. Antyoksydanty pozwalają zwalczać wolne rodniki, które w dłuższej perspektywie czasu mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób.

Profilaktyka wielu chorób

Napar z zielonej herbaty nie tylko wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, ale co więcej może skutecznie zapobiegać wielu poważnym chorobom. To bardzo zdrowa herbata, która zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz pojawienia się chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest polecana również cukrzykom, gdyż wpływa na obniżenie stężenia glukozy i hemoglobiny glikowanej. Ma właściwości łagodzące stany zapalne oraz świąd, także doskonale sprawdzi się w leczeniu łuszczycy, gojeniu się ran, stanowi doskonały środek antyseptyczny.

Spożywanie zielonej herbaty jest polecane też w przypadku zachorowania na nowotwory, między innymi raka piersi, skóry czy przewodu pokarmowego. Można ją pić w trakcie chemioterapii. Uznawana jest za najzdrowszą herbatę na świecie, która powinna być wykorzystywana zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce chorób nowotworowych. Zawarta w zielonej herbacie substancja o nazwie galusan epigallokatechiny (EGCG) obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje agregację, czyli zlepianie się płytek krwi. To z kolei znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu, pijąc powyżej 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, ryzyko obniża się o 21%.  Związki zawarte w herbacie wykazują również działanie przeciwmiażdżycowe.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty musi być przeprowadzone w odpowiedniej temperaturze. Dużo zależy od odmiany, jaką posiadamy. Japońską herbatę gyokuro parzy się w temperaturze 65 stopni, inne odmiany w 80 stopniach. Warto sprawdzić sposób użycia na opakowaniu herbaty, tylko wtedy można mieć pewność, że uzyskamy odpowiedni smak i aromat.

W przypadku przyjmowania leków warto upewnić się, czy zielona herbata nie wchodzi z nimi w interakcję. Poza tym należy mieć na uwadze to, że napar z zielonej herbaty spożywany w nadmiarze może mieć negatywne skutki zdrowotne. W niektórych przypadkach może prowadzić do anemii, złego samopoczucia, senności.